Bugün, 4 Temmuz 2024 Perşembe

TARİHE TANIKLIK EDEN KOŞU 21 EYLÜL’DEYAPILACAK

Erdek’te gerçekleştirilen Kyzikos Ultra Trail, bu sene Türkiye ve Dünya’dan 1500 koşucuyu ağırlayacak.

SPOR 2.07.2024 14:37:00 0
TARİHE TANIKLIK EDEN KOŞU 21 EYLÜL’DEYAPILACAK

Erdek’te gerçekleştirilen Kyzikos Ultra Trail, bu sene Türkiye ve Dünya’dan 1500 koşucuyu ağırlayacak.

Erdek Genç İş İnsanları Derneği (ERGİAD) ve EGF Eventtarafından gerçekleştirilen, Erdek Belediyesi, Erdek Ticaret Odası, Bandırma Kültür Eğitim Vakfı , MSG Outdoor firmasının Kayrock markası, Banvit ve Pınar Otel destekleriyle düzenlenen Kyzikos Ultra Trail, bu sene 21 Eylül’de Türkiye ve dünyanın dört bir yanından koşucuları bir araya getirecek. Eylül’de yapılacak büyük organizasyon için 27 Haziran’da 150 kişilik katılımla parkur testi yapılan koşuda amaçlarını ve hedeflerini paylaşan Yarış Organizatörü Osman Argat, geleneksel olarak gerçekleştirdikleri bu yarışta 1500 koşucuya ev sahipliği yapacaklarını belirtti.

Kyzikos Antik Kenti’nden ismini alan ve 5 yıldır yapılan Kyzikos Ultra Trail, bu sene 21 Eylül’de koşu severleri buluşturacak. Erdek Genç İş İnsanları Derneği (ERGİAD) ve EGF Event tarafından gerçekleştirilen, Erdek Belediyesi, Erdek Ticaret Odası, Bandırma Kültür Eğitim Vakfı , MSG Outdoor firmasının Kayrock markası, Banvit ve Pınar Otel destekleriyle Erdek’i tanıtmayı, büyütmeyi ve eski turizm canlılığını geri getirmeyi amaçlayan bu koşu yarışında bu sene 1500 sporcu ağırlanacak.

27 Haziran’da parkur testi yapılan organizasyonda konuşan EGF Event Sahibi ve Yarış Organizatörü Osman Argat:“Parkur testimizde İran, Isparta, Ankara, Mersin, İstanbul, Bursa, İzmir, Adana, Antalya ve Eskişehir’den koşucular olmak üzere 150 kişiyi ağırladık. 21 Eylül’deki ana koşumuz öncesinde Kirazlı Manastırından 5km parkurda koşarak testimizi tamamladık. Ön parkur testine farklı bölgelerden koşu takımı liderlerini davet ettik. Sponsorlarımızdan biri olan Kayrock markası ürünleriyle sporcularımıza koşu kıyafetlerini verdik. Bu yarışla amacımız tarihi dokumuzu onlara göstererek onların da kendi gruplarında anlatmalarını ve tanıtmalarıydı. Her koşucunun bu deneyimi yaşamasını istiyoruz.  Kyzikos Ultra Trail doğa ve tarihi yapıların içinde geçen ve 4 parkurdan oluşan bir koşu olacak. 5K, 20K, 35K ve 65K parkurlarımız var. Buraya koşucuları getirerek Kyzikos’un tarihini ve doğasını göstermek istedik. Koştuktan sonra denize ulaşabildiler ki bu koşucular için çok önemli ve değerlidir. Ayrıca koşucularımız Erdek’in doğal lezzetlerini detatmış oldular” dedi ve ekledi: “Koşumuzun vizyonu bu sene Türkiye’nin ilk iki yarışından biri olmak. Seneye de dünyaya açılma hedefimiz var. 2025 yılında 160 kilometrelik Kapıdağ yarımadasını dolaşan bir yarış getireceğiz. Türkiye’de tarihi doğayı soluyabileceğiniz koşu sayısı çok az. Kyzikos’un farkı burada; koşuculara tarihi bir dokuda koşu imkanı sunuyor. 21 Eylül’deki ana koşumuzda 1500 kişilik katılım öngörüyoruz. Seneye yapacağımız bu geleneksel koşumuzda 2 bin kişilik katılım hedefleyeceğiz” şeklinde konuştu.

“Şehrimizin doğal ve tarihi güzelliklerini vurgulayan organizasyonlarda yer alıyoruz”

2021 yılında kurulan ve yüzde 20’si kadın olmak üzere 45 üyesi bulunan Erdek Genç İş İnsanları Derneği (ERGİAD)’nin Başkanı Özgür Kalafat: “Şehrimizin doğasına ve tarihi özelliklerine vurgu yapan organizasyonlarda yer almayı çok önemli buluyoruz. Dernek olarak Erdek ilçemizin tanıtılması, kalkınması için çalışmalar yapan ve yapılan organizasyonlara dahil olan bir sivil toplum örgütüyüz. Kyzikos Ultra Trail 5 yıldır yapılıyor ve dernek olarak bu koşunun bir ruhu olduğuna inanıyoruz. Çünkü ilçemiz için hem öncesinde hem de sonrasında etkileri gözlemlenebilir oluyor. İlk 3 yılda yaklaşık 400-500 koşucuya ev sahipliği yaptık. Geçen yıl ise 800 sporcu koştu. Bu yıl 1500 kişinin koşması hedefleniyor” şeklinde konuştu.

“Kyzikos çok değerli bir bölge”

Parkur testi organizasyonunda konuşan ve koşu bölgesinin tarihi önemini anlatan Erdek Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Uz: “Kyzikos Antik Kenti Kapıdağ Yarımadası’nın güney kesiminde Düzler mevkiinde bulunan bir zamanlarıngörkemli yerleşim yerlerinden biriydi. Thessalia’dan buraya göç ederek gelen Dolionlar tarafından kurulduğu biliniyor. Bu kent ismini Argonautlar efsanesinden kurucu Kral Kyzikos’tan alıyor. Burada önemli bir tarih, bir efsane ve bir değer yatıyor. Koşunun burada yapılmasını oldukça önemli buluyoruz.Bölgemizin tanıtılmasına katkı sunması öncelikli hedefimiz. Bu sebeple Kyzikos Ultra Trail’i destekliyor olmaktan ötürü çok gururlu ve mutluyuz” şeklinde konuştu.

“Erdek’in kültürel gelişimini çok önemsiyoruz”

Bandırma’nın ve Erdek’in kültürel gelişimine büyük önem verdiklerini belirten Bandırma Kültür ve Eğitim Vakfı Başkan Vekili Semih Pak: “Vakfımız, Bandırmalı hayırseverler tarafından 1985 yılında tamamen özveriye dayalı bir birliktelikten yola çıkılarak kuruldu. Vakıf olarak Bandırma’nın ve dolayısıyla Erdek’in hem eğitimsel hem de kültürel gelişimini çok önemsiyoruz. Bu kapsamda organizasyonu yapılan Kyzikos Ultra Trail’i desteklemekten ötürü kıvanç duyuyoruz. Bu geleneksel koşu yarışının bölgemize büyük değer katmaya devam edeceğine inancımız tam” şeklinde konuştu.

 


Perşembe 33.5 ° / 18.9 °
Cuma 32.8 ° / 19.8 °
Cumartesi 34.2 ° / 20 °