Bugün, 6 Mayıs 2025 Salı

SIFIR ATIK MUTFAK, AYVALIK’TA HAYATA GEÇTİ

Cunda Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli’nde 5 Mayıs Pazartesi günü panel ve mutfak atölye uygulamalarıyla Ayvalık’ta ilk kez Sıfır Atık hayata geçti.

6.05.2025 00:34:00 0
SIFIR ATIK MUTFAK, AYVALIK’TA HAYATA GEÇTİ

Ayvalık Ticaret Odası öncülüğünde Ayvalık Kaymakamlığı, Balıkesir Üniversitesi Burhaniye Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Cunda Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi işbirliği ile düzenlenen "Sürdürülebilir Turizm İçin Önemli Bir Adım: Sıfır Atık Ayvalık" projesi, Cunda Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli’nde 5 Mayıs Pazartesi günü panel ve mutfak atölye uygulamalarıyla Ayvalık’ta ilk kez Sıfır Atık hayata geçti. Sürdürülebilir turizmin sağlanması konusunda önemli bir adım olan Sıfır Atık, Ayvalık’ta ilk kez hayata geçti. Panel ve mutfaktaki atölye çalışmalarından sonra katılımcılara plaket ve “Bu işletme Sıfır Atık Ayvalık projesinde yer almaktadır”sertifikası verildi. 

Sıfır Atık, israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, oluşan atığın miktarının azaltılmasını, etkin toplama sisteminin kurulmasını, atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan atık önleme yaklaşımı olarak tanımlanan bir hedeftir. 1900 yılına göre bugün kişi başına enerji tüketimi 3 katına, ham madde kullanımı 2 katına, dünyanüfusu ise 5 katına çıkmıştır. Bu anlamda Emine Erdoğan’ın himayelerinde başlayan girişim sayesinde 2035’e kadar tüm atıkların yüzde 60’ının geri dönüştürülmesi hedefleniyor.Bu anlamda en çok gıda israfının gerçekleştiği yerlerden biri olan turizmde sürdürülebilirliğin sağlanması için Sıfır Atık büyük önem taşıyor. Türkiye’nin ilk ticaret odalarından biri olan Ayvalık Ticaret Odası, turizmin kalbi Ayvalık’ta ilk kez “Sürdürülebilir Turizm İçin Önemli Bir Adım: Sıfır Atık Ayvalık” projesini başlattı. Ayvalık’ta, Ayvalık Ticaret Odası’na kayıtlı işletmelerin kafemutfak çalışanları, şefler ve işletme sahiplerinin katılımıyla 5 Mayıs Pazartesi günü Cunda Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli'nde panel ve mutfak atölye uygulamalarıyla gerçekleşti. Panel öncesinde etkinliğin açış konuşmasını yapan Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar, “Yılda 1.3 milyon ton gıda çöpe gidiyor. Başka bir deyişle 3 kişiden 1’i gıdaya ulaşamıyor ve dünyada 800 milyondan fazla kişi gece aç yatıyor. Türkiye olarak gıda israfı yapan ülkeler sıralamasında yılda kişi başı 102 kilogram gıda israfıyla 7. sırada yer alıyoruz. Yine günde 12 milyon ton ekmeği çöpe atıyoruz. Gıda israfının en çok yapıldığı yerlerden biri de oteller, kafeler, restoranlar. Biz de gıda israfının önüne geçmek, Sıfır Atık bilincini yaygınlaştırmak için ‘Sürdürülebilir Turizm İçin Önemli Bir Adım: Sıfır Atık Ayvalık’ projesini başlattık. Proje kapsamında eğitmenlerimizle gerçekleştirdiğimiz panelin akabinde mutfakta sıfır atığın nasıl sağlanacağına dair bir atölye çalışması da yapacağız. Gün sonunda da ‘Bu işletme Sıfır Atık Ayvalık projesinde yer almaktadır’ sertifikası vereceğiz. Çünkü Sıfır Atık ile hem işletme giderleri azalıyor hem de sürdürülebilir gastronomi sağlanıyor. Depolamadan porsiyonlamaya kadar her aşamada bunu sağlamak mümkün. Oda olarak her zaman iş birliğine açığız. Sofralarımıza gelen her yemeğin ardında bir emek olduğunu unutmamalıyız” dedi.Ali Uçar, konuşmasında ayrıca projenin devam edeceğini, Sıfır Atık sertifikasına sahip olmak isteyen işletmelerin atölye çalışmalarına katılmalarının ve belli prosedürleri yerine getirmeleri gerektiğini belirtti. 

Proje, önemli bir kilometre taşı 

Ali Uçar’dan sonra konuşma yapan Ayvalık Kaymakam’ı Hasan Yaman da “İsraf günümüzde çok ciddi bir problem. Bunun çözümü için projeler yapılıyor ama bu Ayvalık’ta bir ilk. Bu yüzden projede emeği geçenherkese teşekkür ediyorum. Proje, israfı önlemeyi, kaynakları verimli kullanmayı, sürdürülebilir, etik bir anlayışa sahip mutfak anlayışını hedefliyor. Ayvalık, sadece eşsiz doğasıyla değil, gastronomisiyle turizmiyle dünyanın en gözde turizm merkezlerinden bir tanesi. Aynı zamanda köklü bir mutfak anlayışı var. Bunu sürdürmek, gelecek nesillere aktarmak hepimizin görevi. Bu proje bu amacı gerçekleştirmede önemli bir kilometre taşı” açıklamalarında bulundu. Konuşmalardan sonra Balıkesir Üniversitesi Burhaniye Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Oğuzhan İlban'ın moderatörlüğünde, Yemek Yazarı ve Şef Nevin Aydın Us, Eğitmenler Fatih Çolakoğlu, Özkan Demir ve Nihat Kaya Pekman'ın katılımlarıyla gerçekleşen panelle Sıfır Atık’ın ne olduğu ve mutfaklara nasıl taşınabileceği konuşuldu. Panelden sonra gerçekleşen atölye çalışmasında da uygulamalı olarak Sıfır Atık prensibiyle yapılabilecek yemekler gösterildi. Etkinliğin sonunda katılımcılara, plaket ve “Bu işletme Sıfır Atık Ayvalık projesinde yer almaktadır” sertifikası takdim edildi. 

 

Yüksel Kalkan

Salı 27.1 ° / 11.3 °
Çarşamba 25.8 ° / 12.9 °
Perşembe 25.4 ° / 11.5 °