32.AYVALIK ENGELLİLER KÜLTÜR SANAT VE SPOR ETKİNLİKLERİ

32.AYVALIK ENGELLİLER  KÜLTÜR SANAT VE SPOR ETKİNLİKLERİ

32. Ayvalık Engelliler Şenliği Ayvalık Cumhuriyet Meydanı’nda onlarca şehir ve ilçelerden gelen engelliler bir araya geldi.

Bando eşliğinde yapılan Saygı duruşunun ardından okunan İstiklal marşı ile devam eden Ayvalık 32.Engelliler Şenliği, Engellilerin şiir okumalarının ardından, Harmandalı oyun gösterileriyle son buldu.

Engellileri meydandaki etkinlikleri kortej yürüyüşüyle son buldu.

32. Ayvalık Engelliler Şenliği’ne katılanlar arasında,Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin,Zihinsel Özürlüler Federasyon Genel Başkanı ve Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkan Vekili Aynur Dankaz, Türkiye Sakatlar Konfederasyon Yönetim Kurulu Üyeleri,Gürkan Canol,Yıldıray Çınar, Zihinsel Engelliler Yardımlaşma Dernek Başkanı Hamdi Atay,katıldılar.

Ayvalık Cumhuriyet Meydanındaki etkinlikte konuşan Zihinsel Özürlüler Federasyon Genel Başkanı ve Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkan Vekili Aynur Dankaz, 32 incisini düzenlemekten gurur duyduğumuz Ayvalık Engelliler Şenliği’ne katılmaktan bugün hepimiz çok mutluyuz...diyerek başladığı konuşmasına su sözlerle devam etti. :” Takvim yapraklarını Ayvalık Şenliği gelsin diye hepsini hızlıca yırtarak bugünlere gelmesini bekleyen çocuklarımız ile sesimi telefonda duyduklarında Ayvalık Şenliği ne zaman diye bağıran çocuklarımızı ve bugünü özlemle bekleyen ailelerimizi yeniden buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Bizim federasyona bağlı derneklerimizle ,ailelerimizle, toplumdaki tüm engellilerimizle hepimizin bir hikayesi var. Hikayemiz evrensel..kaliteli ve eşitçe bir yaşam için yan yana gelen hikâyelerimiz, büyük bir gurur ve onurla da anlattığımız Ayvalık engelliler şenliğimiz var.

Bu etkinlik sadece bir şenlik değil. Burası hayata karışmamız için önemli bir fırsat. Çünkü bizim en önemli sorunlarımızdan biri sosyal yaşama dahil olabilmek… Çocuklarımız önce sosyal hayata okulla dahil oluyor.

Biz, hep tekrarlıyoruz.

“Eşit, erişebilir, kapsayıcı bir eğitim modeli istiyoruz”…Okullar iki hafta önce açıldı, yine aynı sorunlarla karşılaştık.Bakıyoruz, ne okul binaları ne sınıflar çocuklarımız için uygun. Kaynaştırma eğitimi alan çocuklarımıza hala farklı yaklaşılıyor. Biz ‘engelsiz okullar oluşturulmalı’ dedikçe, engeller artıyor. Buna mutlaka çözüm bulunması gerekiyor.

Engellilerin eğitim hakkı için biz ne diyorduk?

1-Kapsayıcı eğitim 2-İçermeci eğitim 3-Kaynaştırma ve bütünleştirme

Bunlar engellileri kapsayan, onları benimseyen, çocuklarımızlayan yana durmayı önemseyen yaklaşımlardı. Ama Milli Eğitim Maarif Modeli açıklandı. Ve ortaya “Farklılaştırılmış eğitim modeli” çıktı. Adı bile ayrıştırıcı…

Biz ‘kapsama’ kavramından söz ettik ısrarla. Maalesef ‘farklılık’ ön plana çıktı. Bu bakış açısıyla yol almak bir hayli zor.

Bizden Sonra Ne Olacak kaygısını yaşayan biz aileler son günlerde sıkça dile gelen

“Engelli Bakım Merkezinde Dayak Dehşeti”“Bakımevinde Şiddet”“Bakıcı Otizmli Genci Komaya Soktu” başlıklı haberleri okumak istemiyoruz. Televizyonda bu haberleri görmek istemiyoruz.Biz bunları izleyip gözyaşı dökmek, sinirlenmek istemiyoruz. Biz aslında çok kolay bir şey istiyoruz. Sadece özel gereksinimli evlatlarımızın sevinçlerini görmeyi umut ediyoruz. Onların mutluluklarını paylaşmayı talep ediyoruz. Bu nedenle giderek artan şiddet, işkence, eziyet şikayetleri derhal dikkate alınmalı…Denetime STK lar ve aileler dahil edilmeli…Çocuklarımızla ilgili, annelerimizle, babalarımızla ilgili anlatacak çok konu var, söylenecek çok problem, aktarılacak çok talep var. Mesela rapor alma sorunu çözülmeli. Ayda 8 saat olan destek eğitimi saati en az ayda 20 saat olmalıRAM modülleri saatleri artırılmalı, eğitim yaşam boyu olmalı…Gelir kriteri kaldırılmalıİstihdam sağlanmalı. Bu ve benzeri konuları sıkça dile getirmeye çalışıyoruz. Bu etkinlik de bunları dile getirmemiz için önemli bir fırsat. Bu şenliğin devam etmesini istiyoruz . Ancak her yıl erişilebilir otel bulmakta zorlanıyoruz. Sizden geçen yıl Konfederasyon başkanımız Sayın Yusuf Çelebi’nin talebini ve sizin sözünüzü tekrar yineliyoruz ve bizim için bu şenliğin yapılabilmesi için ivedilikle yer tahsisi istiyoruz…Çocuklarımızın ve ailelerimizin yüzünü güldüren herkes bizim için çok değerli… Öncelikle Ayvalık halkına çok teşekkür ediyorum” diyerek sözlerine son verdi.

Ayvalık Belediye Başkanı mesut Ergin Konuşmasının bir bölümünde:” Bu şenliğe, Türkiye’nin en uzun soluklu şenliği diyebiliriz. Pandemi dönemi dışında aralıksız 32 yıldır kutlanan, engelli gençlerin ve onların ailelerinin yılda bir kez de olsa yaşamın içinde insanların olumsuz bakışlarından ve baskılarından uzak bu şenlikte konuklarımız beş gün boyunca keyifli zamanlar geçirecek.

Türkiye’nin dört bir yanından gelen engelli gençlerimize, çocuklarımıza ve ailelerine kucak açmaktan her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Şehrimize Ayvalık’ımıza hoş geldiniz. Bu şenlik artık Ayvalık ile özdeş bir şenlik oldu.

Beş gün boyunca konuk ettiğimiz engelli dostlarımız, şenlik bitip de yaşadıkları şehirlere döndüklerinde, kentimizi, engelli dostu Ayvalık’ı, engelli dostu insanları, engelli haklarına sahip çıkışımızı ve konukseverliğimizi anlatacak.

Şunu unutmamız gerekiyor; yaşamı paylaşmak için hiçbir engel yoktur. Biz ayrıca şunu da çok iyi biliyoruz korunması gereken engelli değil, onların hakları, engelli dostu bir belediye olarak sosyal hizmetler müdürlüğümüz gecesini gündüzüne katarak her türlü sorunlarında yanlarında oluyor.

Ayvalık Belediyesi Özel Çocuklar Eğitim Evimiz var. Çocuklarımız her sabah alıyoruz, öğretmenleri eşliğinde galoş yapıyor, harçlıklarını kazanıyorlar. Harçlıklarına sahip çıkıyorlar ve paylaşmasını biliyorlar. Biz de onların, diş bakımlarından, saç tıraşlarına, giyim ve kıyafetlerine kadar her türlü istekleriyle yakından ilgileniyoruz.

Şehrimize gelen engelli kardeşlerimiz bir yıl boyunca bu şenliklerin yapılmasını sabırsızlıkla bekliyorlar. Çünkü beş gün boyunca gönüllerince eğleniyorlar. Bununla da kalmıyorlar. Bu şenlik sırasında derneklerin başkanları olsun üyeleri olsun hükümetten, devletten ve yerel yönetimlerden isteklerini ifade etme fırsatı da buluyorlar.

Sadece şenlik boyunca değil; Ayvalık'ta halkımız da büyük bir memnuniyeti ve sevecenliğiyle maddi ve manevi desteklerini sürdürüyor. Türkiye’nin dört bir yanından gelen konuklarımız sizinle gurur duyuyoruz. İnşallah şehrimizde Ayvalık kadar güzel beş gün geçirirsiniz. Ne iyi ettiniz iyi ki geldiniz, tekrar hoş geldiniz, gelecek yıl yine bekleriz, sevgiyle, sağlıkla kalın. Bu festivalin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Dedi. Konuşmaların ardından okunan şiirlerin ardından Ayvalık Engelliler Derneği’nin düzenlediği Harmandalı oyunu ve kortej geçişiyle son buldu.

Yüksel Kalkan



30.5° / 16.8°