61. Ulusal 35. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri 16-17-18 Ağustos 2024 tarihlerinde Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde gerçekleşti.
Hacı Bektaş Veli, yüzyıllar boyu Anadolu topraklarında insanları barış, kardeşlik, ve hoşgörüye davet eden; sevgi, muhabbet ve birliğin simgesi olmuş büyük bir düşünür ve mutasavvıftır. Onun öğretileri, bugün de toplumumuza yol gösteren, birleştirici bir güç olarak bizleri aydınlatmaya devam etmektedir.
Etkinliğin 2. Gününde Horasan Erenleri Dernekler Federasyonu’nun düzenlediği 2024 Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri kapsamımda, Ayvalık Hacı Bektaş Veli Kültür ve Dayanışma Derneği, moderatör Ali Rıza Özkan ile 17 Ağustos Perşembe günü panel gerçekleştirildi.
Hacı Bektaş Veli’nin türbe ziyaretlerinin ardından vatandaşların ve Alevi derneklerinin katıldığı akşam Cemi yapıldı.
Hacı Bektaş-ı anma törenleri kapsamında Pir Evi ziyaret edildi. Pir Evi’nin kapısında verilen bilgi dikkatleri çekiyor.
Miladi 13. ve 16. Yüz yıllar arasında peyderpey tesis edilmiş olan birleşik yapılar topluluğu Giris, Cilehane, Orta Medhal, Mescit, Kırklar Meydanı, Hazire (aile mezarlığı), Güvenç Abdal Türbesi ile Haci Bektaş Veli Türbesinden oluşmaktadır. Girişin sağ ve solunda altisar olmak üzere on iki tane Dedebaba mezarı bulunmaktadır. Ak kapı denilen süslemeli ve üst kısmında"Çift Başlı Kartal" motifi bulunan kapı eşiğinde Mimar Yanko Medyan' ın (daha sonra Bektaşiliği benimseyerek Cafer-i Sadık adını almıştır) mezarı _bulunmaktadır. Bektaşiliğe ait eşyaların sergilendiği Orta Medhalin sağında dervişlerin zikredip yoğunlaştıkları ve olgunlaştıkları " Çilehane" ya da " Kızılca Halvet ' denilen hücre bulunmaktadır. Üstünde kitabesi olan "Kırklar Kapısı"ndan Kırklar Meydanı' na geçilmektedir.
Duvarları kalem işi motiflerle kaplı ve ahşap süslemeli tavanı olan bu bölümde Hz. Ali' ye izafe olunan tabaklanmış ceylan derisi üzerine yazılı secde suresinden ayetler olan hat levha, sancaklar, hüsn-i hatlar, derviş ve babalara ait semboller, madeni eşyalar, türbenin orijinal gümüş kapısı ile kırk budak şamdan sergilenmektedir. Meydanin doğusunda Horasan Erenlerine, bakışında ise Çelebilere ait mezarlar bulunmaktadır. Gök Eşik denilen kapıdan Huzur-u Pir'e yani Hacı Bektaş Veli'nin Türbesi'ne girilir. Türbe, Selçuklu mimarisi tarzında inşa edilmiş olup, duvar ve kubbesi kalem işi motifler ve hüsn-i hatlarla süslüdür. Kare plan ve yüksek kubbeli yapıda, kasnaktan kubbeye geçiş, mimaride Türk üçgeni denilen geçiş elemanlarınca sağlanmaktadır. Türbenin örtü sistemi, içten kubbe görünümlü olup, dıştan ise kursun kaplı piramidal çatıdan oluşmaktadır. Yüksek tip sanduka örtüyle kaplıdır. Sekinin solundaki Güvenç Abdal Türbesi'nde ise kendisinin, eşi 'Dünya Güzeli'nin ve hizmetkarının bitişik düzende sandukasi bulunmaktadır.
Yüksel Kalkan